Martina Navratilova a uimit lumea tenisului în sezonul 1983. Fosta ocupantă a locului 1 WTA a câștigat 16 din cele 17 turnee la care a luat startul. În acel an, Martina a avut 86 de victorii și o singură înfrângere – eficiență 98,8%.
Jucătoarea născută la Praga s-a impus la Australian Open într-o finală cu Kathy Jordan (6-2, 7-6), la Wimbledon cu Andrea Jaeger (6-0, 6-3) și la US Open cu Chris Evert (6-1, 6-3). În cele 3 finale de Grand Slam, Martina a cedat doar 15 game-uri.
SINGURUL MECI PIERDUT
Cine a stat în calea Martinei pentru a reuși singurul sezon perfect din istorie? Răspunsul e unul surprinzător. Navratilova nu a pierdut în fața unei rivale de top. Ea a fost învinsă de Kathy Horvath, o sportivă care a rămas în istorie tocmai prin această surpriză uriașă.
La acea vreme, Horvath nu era cap de serie și nu se afla nici măcar între primele 20 de jucătoare ale lumii. Ea era prezentă pentru prima dată în optimile unui turneu de Grand Slam și era considerată victimă sigură în fața ocupantei locului 1 WTA.
Martina Navratilova câștigase primele 3 partide directe fără să cedeze măcar un set. Totuși, la Roland Garros, ea nu a fost în apele ei. A pierdut primul set (4-6), însă lucrurile păreau să intre pe făgașul normal după un act secund adjudecat la 0. În setul decisiv, antrenorul principalei favorite și preparatorul ei fizic au început să se certe în tribune. Concentrată mai mult la ce se întâmplă în boxa ei decât pe teren, Martina a cedat uluitor cu 4-6, 6-0, 3-6.

Kathy avea să piardă în sferturi la Roland Garros cu Mima Jausovec (1-6, 1-6). Mai mult, în următoarele 7 meciuri cu Horvath, Navratilova s-a impus de fiecare dată cu 2-0 la seturi. Chiar și așa, înfrângerea din 1983 de la Paris i-a rămas în minte pentru totdeauna.
În Era Open, de performanța Martinei s-au apropiat Steffi Graf (86-2 în 1989), respectiv Serena Williams (53-3 în 2015). În circuitul ATP, John McEnroe deține recordul celor mai puține înfrângeri într-un sezon: 82-3 (1984), urmat de Jimmy Connors 93-4 (1974) și Roger Federer 81-4 (2005).
Te-ar mai putea interesa și:
“Martina, acum poți reveni acasă!”. Sau cum tenisul poate bate orice barieră politică
INTERVIU EXCLUSIV Barbara Schett: “Simona îmi aduce aminte de Martina Hingis!”