CEL MAI NOU SITE DE TENIS DIN ROMÂNIA

  • Acasă
  • Despre mine
  • Contact
Meniu
  • Acasă
  • Despre mine
  • Contact

Drumul de la nopți dormite în parc până la calificarea într-o finală de Grand Slam. “Dream small because you might win big”

Morariu Gabriel
Facebook
Instagram

Eric Butorac e un fost jucător de tenis american care s-a retras în 2016. El a jucat în principal în competițiile de dublu, iar acum este una dintre cele mai importante figuri din organigrama US Open – Pro Tennis Operations and Player Relations pentru cel mai tare turneu din țara natală.

Americanul a câștigat 18 titluri ATP în carieră și și-a trecut în cont prezența într-o finală de Grand Slam. Totul părea însă doar o utopie în urmă cu două decenii.

LA 20 DE ANI, BUTORAC NU AVEA VREUN MECI DISPUTAT ÎN CIRCUITUL ATP

Eric a jucat tenis la nivel de College, în Minnesota, la prea puțin cunoscutul institut „Gustavus Adolphus”. El s-a făcut rapid remarcat printre cei din colegiul său, însă asta nu însemna nimic. Până să ajungă să reușească ceva, măcar la nivel național, era drum lung.

Povestea impresionantă a lui Butorac începe în 2001, când a fost prezent la Australian Open alături de câțiva dintre colegii de la Gustavus Adolphus: „Eric, eu sunt sigur că vei juca și tu aici într-o bună zi!”, i-a spus unul dintre cei din grup. Butorac a zâmbit, iar apoi a dat din cap a neîncredere. Era destul de greu de imaginat pentru un jucător de 20 de ani, care nu evoluase nici măcar o dată într-un turneu ATP, că va ajunge la o întrecere atât de mare precum Australian Open.

După ce și-a trecut în cont titlurile de simplu și de dublu în NCAA, Eric și-a făcut o promisiune: “Voi încerca să dau totul pentru a deveni un jucător profesionist”. El a aflat despre campionatul de tenis din Franța, o întrecere care aduna jucători din toate colțurile lumii. Cu bani puțini, Butorac a plecat la drum. Și-a promis că nu se va întoarce în State decât în ziua când va simți că nu mai are de dat nimic tenisului.

Piedicile au fost dese: se alimenta necorespunzător deoarece nu îi ajungeau banii. De cele mai multe ori mânca paste cu ketchup și sare. În unele nopți dormea în mașină sau îi ruga pe organizatorii turneelor să îl lase să doarmă pe canapea în lobby. Într-o zi a reușit să învingă un adversar mult mai bine cotat, iar acesta i-a spus la final: „Ai avut noroc. Noaptea trecută m-a trezit alarma de incendiu de la hotel și nu am putut să fiu odihnit pentru meci.” Răspunsul lui Butorac l-a lăsat însă fără replică: „Tu măcar ai fost la hotel, eu am dormit pe bancă în parc.”

Cu pași mici, americanul a devenit tot mai bun, a ajuns să domine competiția din Franța și să primească wild card-uri la întrecerile de nivel ITF. Apoi a făcut pasul spre Challenger și, în fine, ATP. „Una dintre cele mai fericite zile din viața mea a fost când am câștigat primul punct ATP. Eram pe locul 1461 și eram fericit. Unii erau supărați că au ieșit din prima sută, dar eu eram în al nouălea cer pentru că eram între primii 1500.”

ÎMPLINIREA DEPLINĂ: FINALA DE LA AUSTRALIAN OPEN

În 2006, Butorac a jucat prima finală ATP, iar în 2007 și-a trecut în cont primul titlu alături de Jamie Murray, fratele lui Andy. Au fost în total 18 trofee, câteva dintre ele cu Jean-Julien Rojer, actualul partener al lui Horia Tecău.

Butorac / Rojer

Momentul cel mai important din cariera lui Butorac a venit în 2014. La 13 ani după ce fusese prezent la Australian Open alături de colegii de la Gustavus Adolphus din Minnesota, Eric juca finala de la Melbourne. Partenerul lui a fost sud-africanul Raven Klaasen, cei doi au fost învinși în ultimul act de perechea Lindstedt/Kubot.

Finala Australian Open 2014

Într-un interviu oferit în momentul retragerii din tenis, Butorac și-a explicat filosofia: “Dacă îți vei seta țeluri mici, obiective pentru fiecare zi în parte, vei avea mai multe zile fericite. Acele zile fericite, una câte una, vor însuma o viață împlinită (…) „Dream small because you might win big”.

Te-ar putea interesa și:

Nu a trecut peste înfrângerea din Australia! Sandgren nu-l vede pe Federer drept cel mai bun din istorie

“Martina, acum poți reveni acasă!”. Sau cum tenisul poate bate orice barieră politică

PrevARTICOLUL ANTERIOREXCLUSIV Toni Nadal merge pe mâna Simonei Halep: “Are toate condițiile să mai câștige și alte titluri de Grand Slam”
URMATORUL ARTICOLFenomenul Bianca Andreescu. Am dat-o din nou în românismeNext
Facebook
Twitter

Ultimele articole adăugate:

Australian Open 2021 la final: număr uriaș de teste COVID-19 efectuate! Serena, record de viteză la serviciu

Citește mai departe »

Novak Djokovic bate unul dintre cele mai importante recorduri ale lui Federer

Citește mai departe »

Simona – Serena: Cheia e (la) Constanța

Citește mai departe »

Cealaltă față a Soranei

Citește mai departe »

Simona Halep a explicat cât de gravă e accidentarea din meciul pierdut cu Alexandrova

Citește mai departe »

Andreescu – Buzărnescu și Cîrstea – Țig, în primul tur la Australian Open 2021! Misiune ușoară pentru Halep

Citește mai departe »

Urmărește-mă pe Facebook

Noutăți Video

Aboneaza-te la Newsletter

Instagram
Whatsapp
Envelope

© 2019 tiebreak.ro. All Rights Reserved. Developed by ALY Media